Město Žďár nad Sázavou

Zdroj: Marek Urban

Město Žďár nad Sázavou leží v okrese Žďár nad Sázavou v nadmořské výšce 580 n.m. a má 20934 obyvatel.


Vlajka Žďáru nad Sázavou
Vlajka Žďáru nad Sázavou

Prezentační video Žďáru nad Sázavou


Cyklotrasy procházející Žďárem nad Sázavou

Kód Název trasy Délka trasy (KM)
19 Posázavská cyklotrasa 47,0 km
5061 Santiniho cyklotrasa 64,0 km

Webkamery v Žďáru nad Sázavou

Body zájmu v Žďáru nad Sázavou

Dětská hriště

Hopík - Herna s kavárnou
Hopík - Herna s kavárnou naznete v městě Žďáru nad Sázavou.

Architektura

Barokní most
Barokní kamenný most byl postaven přes Stržský potok v 1. polovině 18. století z iniciativy místního kláštera. Nahradil původní dřevěný most, byl inspirován Karlovým mostem v Praze. V roce 1761 nechal most ozdobit osmi sochami opat Bernard Hennet. Jedná se o sochy sv. Benedikta, sv. Mikuláše, sv. Jana, sv. Cyrila, sv. Bernarda, sv. Vojtěcha, sv. Pavla a sv. Metoděje. V roce 2008 byla provedena celková rekonstrukce mostu, sochy byly nahrazeny kopiemi. Originály jsou umístěny na Dolním hřbitově.
Santiniho stavby
Snad žádná umělecká činnost se nezapsala do podoby českých zemí tak hluboce jako barokní stavitelství. Díla stavitelů obohacují podobu našich měst a vesnic. Dávají krajině originální rytmus a harmonii. Mezi osobnosti, které výrazně překročily horizont své doby patří nesmazatelně architekt, zakladatel barokní gotiky Jan Blažej Santini-Aichel. zdroj: santini.cz
náměstí Republiky
náměstí Republiky naznete v městě Žďáru nad Sázavou.

Rekreační areál

Pilák
Rekreační areál je zasazen do krásného přírodního prostředí ohraničeného lesem chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy v srdci Českomoravské vysočiny a poskytuje návštěvníkům všech věkových kategorií nepřeberné množství sportovních a rekreačních aktivit.

Památky

Stará radnice
Stará radnice naznete v městě Žďáru nad Sázavou.

Koupaliště

Relaxační centrum Žďár
Relaxační centrum ve Žďáru nad Sázavou nabízí plavecký 25 metrový bazén (5 plaveckých drah), dětské brouzdaliště s vodním hřibem, cvičný bazén, relaxační zábavný bazén s proudovým kanálem, lezeckou stěnou, masážními lavicemi, masážními lehátky, tobogán a whirpool bazén. Dále mohou návštěvníci využít wellness se 3 saunami (parní aroma sauna a dvě suché sauny), solnou jeskyni a občerstvení.

Městský park

Farská humna
Farská humna se nachází na pěší trase od největšího podniku ve městě Žďárských strojíren a sléváren do centra města. Úpravou na vícegenerační park je tato plocha zapojena do pěších a cyklistických tras a umožní odpočinek jak občanů města, tak i návštěvníkům centra.
Park u Ivana
Park u Ivana naznete v městě Žďáru nad Sázavou.

Zámky

Zámek Žďár nad Sázavou
Proč je Zámek Žďár nad Sázavou tak jedinečný? Během více než 800 let své existence bylo toto místo vždy postaveno na dvou pilířích: živé přírodě a živé kultuře. Proto mají jeho stávající vlastníci, rodina Kinských, dvě motta, která je inspirují při udržování, obnově, správě a zpřístupňování přírodního a kulturního dědictví Zámku Žďár veřejnosti: „Naše minulost, zdroj naší budoucnosti” „Společnost, která tvoří, může vzkvétat a žít dál”

Jezera

Vápenice
Zatopený lom ukrytý mezi stromy na cestě od Pilské nádrže do Hamrů nad Sázavou. Jezírko Vápenice je opředené mnoha pověstmi a báchorkami.

Vodní nádrže

Pilská nádrž
Pilská nádrž naznete v městě Žďáru nad Sázavou.

Skatepark

Skatepark Žďár
Skatepark Žďár naznete v městě Žďáru nad Sázavou.

Expozice

Modelové království Žďár
Obří kolejiště s námětem Vysočiny naleznete ve Žďáru nad Sázavou.

Přihlásit se